tiistai 3. joulukuuta 2013

Hyvä tunnelma Kemin aluetapaamisessa

/Kirjoittanut Markku Leinonen
Sukeltajaliitto järjesti yhteistyössä Kemin urheilusukeltajien kanssa pohjoisen aluetapaamisen 16.11.2013. Tilaisuudessa ohjelmassa oli esitelmiä ja Sukeltajaliiton toimintaa tänään ja tulevaisuudessa. Pääpaino oli kuitenkin pohjoisen sukellusseurojen toimintaan liittyvissä asioissa. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 20 henkilöä 10 sukellusseurasta.

Tilaisuuden aluksi Metsähallituksen tutkija Essi Keskinen kertoi retkeilyalue Hossan vesistöjen tutkimuksista ja kartoituksista sukeltamalla. Museoviraston Sallamaria Tikkanen kertoi viime kesänä Kemin edustalla tapahtuneesta hylkykartoituksesta, jossa pohjoisen seurat olivat olleet aktiivisesti mukana. Lisäksi Sallamaria kertoi muistakin Museoviraston hylkyprojekteista mm. Vrouw Maria, St. Mikael ja Kronprins Gustaf Adolf. 

Vrouw Marian ja St. Mikaelin hylyistä on parhaillaan menossa näyttely Turun Forum Mariniumissa nimeltään Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina. Näyttelyssä voi tutustua Vrouw Maria -hylkyyn 3D-animaatiossa, joka ”melkein” vastaa sukeltamista hylyllä. Näyttely jatkuu 6.4.2014 saakka. Kronprins Gustaf Adolf -hylky löytyy Museoviraston ylläpitämästä vedenalaisesta puistosta Helsingin edustalla. Puistoon on vapaa pääsy. Lisäksi tulossa on myös Kannu ja kirkonkello – hylkytarinoita keskiajalta -näyttely Suomen merimuseossa 9.5.2014–18.1.2015. Näistä projekteista ja näyttelyistä löytyy lisätietoa Museoviraston Internet-sivuilta. Esitelmät olivat mielenkiintoisia ja herättivät paljon keskustelua.

Iltapäivän osuudessa toimin itse vetäjänä, ja siinä käsiteltiin Sukeltajaliiton ja pohjoisten seurojen toimintaa tänään ja tulevaisuudessa. Tilaisuudessa oli hyvä henki. Moniin kysymyksiin saatiin tyydyttävä vastaus. Muutaman kysymykseen/ehdotukseen jäätiin kuitenkin vielä odottamaan vastausta. Nämä asiat toimitetaan muistiona Sukeltajaliiton hallitukselle.

Kemissä juhlittiin myös Kemin urheilusukeltajien 40-vuotispäivää. Juhlassa seura palkitsi seuratyössä ansioituneita jäseniään. Juhlassa vieraili tietysti myös Joulupukki, joka jakoi tilaisuuden naisväelle pienet selviytymispaketit – kun miesväki on aina sukeltamassa.

Lopuksi vielä seuran puheenjohtajan, Jorma Vähän ”pakina” juhlien jälkeen:

”Näin sitä on sitten juhlahumut takana. Kauheasti tappioita ei tullut. Mitä nyt sihteerin reppu, vaihtunut puvuntakki, kaulariipus. Mutta löytynevät kyllä ja vaihtavat omistajaa takaisin piakkoin. Ennen kaikkea meidän pienvene-rahasto sai taas pelkällä "sukeltajien talkootyöllä" hyvän lisän kassaan. 27€! Pantiin melkein paremmaksi kuin Sarven-hylkytalkoiden "tuotos" 27.75€. On ne, aika velikultia, on juu! Pitää viedä parissa erässä kauppaan. Sattuu joku tuttu näkemään ja ounastelee että voi, voi noinko on heikkoa jo elämä. Vain kaksi säkillistä!? Moni asia sai uuden käänteen ja toistettiin varmuuden vuoksi heti useampaankin kertaan. Että menee varmasti perille. Ja unohtuu aamuun mennessä.”


Markku Leinonen
Sukeltajaliiton hallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti