sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Vapaasukelluksesta virikkeitä seuratoimintaan

Vapaasukellustoiminta on Suomessa tasaisesti kasvanut 2000 –luvun alusta, ja tänä päivänä laji on hyvin organisoitunut osaksi Sukeltajaliiton toimintaa. Vapaasukellusvaliokunta vastaa lajin kehityksestä organisoimalla sukelluskursseja, leirejä ja kilpailutoimintaa. Harrastajamäärät ovat olleet koko ajan kasvussa ja lajiin tutustuneita sekä enemmän ja vähemmän aktiivisia lienee pitkälle toistasataa ympäri maata. Verrattuna laitesukellusta harrastaviin, määrät ovat vielä pieniä, mutta lajilla on pontentiaalia tulla tärkeäksi osaksi seuratoimintaa.

Varmasti monia sukellusseuraa koskettavat ongelmat nuorisotoiminnan ja laitesukellustoiminnan välisestä kuilusta. Norppatoiminnan jälkeen nuorille on aika vähän tarjontaa seurassa, mikä voi johtaa jäsenten katoamiseen. Toisaalta aktiivisen toiminnan puute seurassa passivoittaa jäseniä, minkä vuoksi aktiiveja on vaikeampi löytää myös vastuutehtäviin. Vapaasukellus on yksi tapa vastata näihin haasteisiin. Vapaasukellus on jo nykyisellään osana nuorisotoimintaa snorkkelisukelluksen kautta, mutta vapaasukelluksen sisällyttämistä norppa- ja nuorisotoimintaan voidaan edelleen kehittää, ja siten saada jatkumo norppatoimintaan. Suunnittelutyö onkin jo aloitettu Sukeltajaliiton nuorisovaliokunnan ja vapaasukellusvaliokunnan välillä. Toivottavasti jo tulevan vuoden aikana voimme tarjota hyviä käytäntöjä toimintaan.
Aikuispuolella vapaasukelluksella on niin ikään paljon tarjottavaa. Vapaasukellus on erinomaista liikuntaa, tarjoaa mielekkäitä haasteita niin allas- kuin avovesikaudelle. Toiminnan hyvänä lähtökohtana ovat vapaasukelluskurssit tai introt. Vähäisten kouluttajaresurssien takia kursseja ei voida kaikkialla järjestetään, mutta mahdollisista kursseista tiedotetaan aktiivisesti. Kurssien ohella tarjolla on erilaisia leirejä, jossa tutustuu muuhun vapaasukellusyhteisöön, ja voi oppia jotain uutta lajista. Tänä syksynä järjestimme mm. ensimmäistä kertaa allassukellusleirin, jossa kävimme läpi sukellustekniikkaa, allasharjoitteita ja vapaasukellusharjoittelun perusteita. Tulevana vuonna leiritarjonta on entistä monipuolisempaa ja luvassa on monia viikonloppua jäänallesukelluksen sekä avovesi- ja allassukelluksen parissa.

Virkistyssukeltamisen ohella vapaasukellus tarjoaa paljon haastavana kilpalajina. Suomen kilpailijoiden taso on kova kansainvälisestikin, joten maajoukkuetoiminnassa on paljon tietotaitoa asian tiimoilta. Vuoden 2014 kilpailukausi starttaa 11 tammikuuta Hämeenlinnassa, jossa kilpaillaan pituussukelluksessa ja hengenpidätyksessä. Katsomoon mahtuu kaikki asiasta kiinnostuneet ja lisätieto löytyy alla mainituista lähteistä.

Lisää vapaasukelluksesta voit lukea Freediving Team of Finland –seuran nettisivuilta sekä seuran Facebookryhmästä, jotka ovat vapaasukelluksen aktiivisimmat tiedotuskanat. Lisää tietoja voi myös kysellä Sukeltajaliiton vapaasukellusvaliokunnasta, joka mielellään auttaa seuroja ja yksilöitä vapaasukellusasioissa

Mikko Anttonen
Vapaasukellusvaliokunta, pj
manttone@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti