keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Vapepaa ja yhteistoimintaa

2.–4.5. Kesälahdella järjestetyn Vapepa-sukeltajakurssin alkusanat lausuttiin marraskuussa 2013. Muutamat ihmiset olivat kiinnostuneita koulutuksesta, ja päätimme Sami Kuivaisen kanssa, että tokihan me kurssi järjestetään. Myös Kari Savolainen ja Heikki Kokko lupautuivat kouluttajiksi, joten meillä oli jälleen koossa erinomainen kouluttajatiimi. Ajankohta lyötiin lukkoon ja suunnittelu aloitettiin.

Ajankohdan varmistuttua laitoin joulukuussa 2013 sähköpostia paikallisille viranomaisille heidän halukkuudestaan osallistua kurssin yhteydessä järjestettävään harjoitukseen. Rajavartiolaitos, pelastuslaitos ja poliisi vastasivat nopeasti, että he kaikki osallistuvat mielellään harjoitukseen. Pian tuli yhteydenotto myös meripelastusseurasta ja lentopelastusseurasta. Myös he olisivat tulossa mukaan harjoitukseen. Vapepan Keski-Karjalan paikallistoimikunnan osallistuminen harjoitukseen varmistui jo tätä ennen.

Laadimme tammikuussa 2014 yhteistoimintaharjoituksen harjoitussuunnitelman ja organisaatiokaavion. Ensimmäisessä viranomaisten kanssa pidetyssä harjoituspalaverissa helmikuussa 2014 viranomaisilta tuli muutamia toiveita mm. johtokeskuksen sijoittumisesta Kiteen palolaitokselle. Viranomaisten toiveet huomioitiin, ja maaliskuussa meillä oli varsin selkeä käsitys mitä olemme tekemässä.

Kurssiviikonloppu meni hyvin. Kurssi järjestettiin Karjalan Kievarilla. Yli kymmenen vuoden kokemusten perusteella sekä poliisin että pelastusviranomaisten luennot olivat parasta, mitä olemme tähän mennessä kuulleet. Kurssille järjestettiin myös Virve- ja Pepa-VHF-koulutus, johon osallistui sukeltajakurssin lisäksi yli 20 paikallista Vapepa-toimijaa. Omien kouluttajiemme osaamisen tiesimme, se oli taattua laatua. Muutoin Vapepa-sukeltajakurssi noudatteli tuttua kaavaa. Kurssille osallistui kahdeksan uutta Vapepa-sukeltajaa Keski-Karjalasta, Savonlinnasta ja Kouvolasta.


Yhteistoimintaharjoitus toteutui sunnuntaina 4.5. Kesälahden Piikkeensalmessa oli sattunut kuvitteellinen kahden veneen yhteentörmäys. Onnettomuudessa oli osallisena yhteensä kahdeksan henkilöä. Alkuvaiheen pelastustoimia johti pelastustoimi, joka pelasti kahden yksikön voimin vedestä kolme uhria. Rajavartiolaitoksen koirapartio löysi yhden uhrin saaresta. Kun johtovastuu oli siirtynyt poliisille, lentopelastuksen toinen kone havaitsi pian yhden uhrin kaislikossa. Lentopelastus ohjasi pelastuslaitoksen yksikön uhrin luo.
Rajavartioston ja meripelastuksen aluksilta operoineet Vapepa-sukeltajat löysivät kaksi hukkunutta. Vapepan koira sai vainun maastoon kadonneesta ja muita Vapepa-ryhmiä oli mm. ensiavussa, muonituksessa, viestinnässä ja maastoetsinnässä. Yhteensä harjoitukseen osallistui viranomaiset mukaan lukien noin 65 henkilöä.

Harjoituksen johto toimi Kiteen paloasemalla noin 25 km päässä tapahtumapaikalta. Järjestely todettiin hyväksi ja erityisesti kommunikaatiota ja viestiyhteyksiä kiiteltiin. Mainittakoon, että harjoitukseen ei tehty erillistä viestisuunnitelmaa. Harjoitus meni hyvin ja on varma, että kaikki osapuolet oppivat jotain. Parannettavaakin jäi ja pienet parannustarpeet ovat tiedossa. Yksi tärkeimpiä harjoituksen tavoitteita oli Vapepan ja eri viranomaisten yhteistoiminnan parantaminen. Tämä tavoite saavutettiin ja osoitimme samalla, mihin Vapepa ja Sukeltajaliitto pystyvät.


Teksti: Erno Olkkonen, Vapepa-sukeltajakurssin vastuukouluttaja, harjoituksen koordinaattori
Kuvat: Marjaana Aarnio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti