lauantai 10. toukokuuta 2014

Turvallista vapaasukelluskesää

Avovesikausi on aluillaan, ja talven allastreenien jälkeen on taas mukava päästä syvyyssukeltamisen, virkistyssukeltamisen tai vaikka sukelluskalastuksen pariin. Kesän kynnyksellä on hyvä myös palauttaa mieliin turvallisen sukeltamisen periaatteet, jotta voimme harrastaa ja nauttia lajistamme täysin keuhkoin… tai joskus tyhjin keuhkoin ihan vaan treenimielessä.


Talvikauden aikana uutisoitiin monista sukellusonnettomuuksista laitesukelluksen parissa, mutta ensimmäistä kertaa kuulimme myös kuolemantapauksesta virallisen vapaasukelluskilpailun yhteydessä. Monien sukellusta vähän tuntevien keskuudesta sukeltaminen on alkanut ehkä näyttäytymään hyvinkin vaarallisena toimintana, ja turvallisuuskysymykset mietityttävät myös monia harrastajia. Uutisointi luo kumminkin hieman harhaista kuvaa lajin riskien todennäköisyydestä, ja oikeilla toimintatavoilla sukellus on turvallinen harrastus.

Marraskuussa 2013 uutisoitiin laajasti amerikkalaisen vapaasukeltajan, Nicholas Mevolin kuolemasta Bahamalla järjestetyn vapaasukelluksen syvyyskilpailun yhteydessä. Tapaus kosketti monia lajin harrastajia sillä se oli ensimmäinen laatuaan AIDA:n kilpasukelluksen historiassa. Tapauksen tutkintaan ohjattiinkin paljon resursseja vastaavien tapausten välttämiseksi tulevaisuudessa. Tutkimuksen pääviestinä todettiin kilpailu- ja turvaorganisaation toimineen parhaalla mahdollisella tavalla, mutta syitä kuolemaan ei voida yksityiskohtaisesti nimetä. Altistavina tekijöinä loppuraportissa esitettiin aikaisempien syvyyssukellukseen liittyvien vammojen altistavaa vaikutusta. Tällä viitataan mahdollisiin alipaineen vaikutuksesta syntyneisiin vaurioihin keuhkokudoksessa, jotka saattoivat saada aikaan lopullisen kuolemaan johtaneen vaurion.

Syvyyssukellukseen liittyy monia riskejä, jotka on hyvä tunnistaa, ja noudattaa niiden välttämiseen laadittuja turvaohjeita. Suurimmat riskit ovat tajunnan menetys, erilaiset yli- ja alipaineen aiheuttamat vauriot kehossa (etenkin korvat ja keuhkot), muu toiminta vesillä ja turvavälineiden puuttuminen tai pettäminen. Kouluttautuminen ja sitä kautta riskien ymmärtäminen ovat turvallisen sukeltamisen perusta. Toisena isona osana turvallista sukeltamista on itsetuntemus. Vapaasukellusta tulee harrastaa maltillisesti opetellen tuntemaan omaa kehoaan ja rajojaan. Parhaiten nämä asiat saavutetaan kouluttautumalla ja hakeutumalla kokeneempien sukeltajien seuraan, ja oppimalla heiltä. Monet seurat Sukeltajaliiton ohella tarjoavat koulutus- ja leiritoimintaa, joka on avointa kaikille toiminnasta kiinnostuneille.

Turvallisen Vapaasukellustoiminnan yleiset periaatteet noudattelevat Sukeltajaliiton laitesukellukseen laatimia ohjeita:
1. Sukella aina parin kanssa tai ryhmässä
2. Tee taitojesi mukaisia sukelluksia ja etene harjoittelun ja kouluttautumisen kautta
3. Käytä oikeita välineitä oikein ja pidä ne kunnossa
4. Älä sukella sairaana tai loukkaantuneena
5. Ennakoi ja huomioi ympäristö sekä olosuhteet

Turvallista ja antoisaa sukelluskesää kaikille. Lisäinfoa sukeltamisesta voit kaivaa Sukeltajaliiton turvaohjeesta ja Vapaasukellus kirjasta.

Mikko Anttonen
Vapaasukellusvaliokunta, pj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti