torstai 3. syyskuuta 2015

Vahva joukkue sukelluskalastuksen Euro-Afrikan mestaruuskisoissa

Ei siitä pääse mihinkään, että vuosien opettelun tuloksena olemme päässeet tilanteeseen, jossa meiltä voi "oikeasti" odottaa hyvää suoritusta sukelluskalastuksen arvokisoista. Nyt kun on vain muutama päivä aikaa EM-kisojen alkuun täällä Espanjan Cadizissa, on hyvä tehdä kokonaisvaltainen analyysi. 

Liiton vuosien vahva tuki maajoukkueelle on luonut perustan, jonka päälle olemme itse rakentaneet yhteistyökumppanien verkoston. Sukelluskalastus on kehittynyt viime vuosina viistokaikuluotaimien ja muiden teknisten apuvälineiden johdosta asteen teknisemmäksi ja kalliimmaksi. Ja luonnollisesti teknisten apuvälineiden pitää olla viimeistä mallia, joten sponsorit ovat tulleet välttämättömäksi osaksi maajoukkueen toimintaa ja menestystä. Tästä koko maajoukkue haluaakin kiittää Tapio Salakaria, joka on luonut ammattitaidollaan yhteydet yhteistyökumppaneihimme.

Kokemus. Sitä on nyt saavutettu vuosien varrella. Useiden valtavien pettymysten ja haaveiden murentumisten jälkeen maajoukkue on tällä hetkellä henkisesti hyvin vahva. Osaamme mukautua kisamatkoilla muuttuviin tekijöihin niin merellä kuin maallakin. Se on ehkä tärkein asia, jonka kokemus on meille opettanut. Olemme niin usein (myös EM-kisoissa Helsingissä 2013) olleet vain yhden olosuhteen hallitsijoita. Sukelluskalastuksen mestarit ovat henkilöitä ja joukkueita, jotka pystyvät salamannopeasti omaksumaan uuden tarvittavan taktiikan. Tätä taitoa ei meillä ennen ole ollut.

Näissä kisoissa kokemuksemme tulee olemaan sataprosenttisesti testissä. Cadizissa tuulet ja merivirrat vaihtuvat jatkuvasti. Vesi voi samentua muutamassa tunnissa nollanäkyvyyteen. Se voi kylmetä päivässä viisi astetta. Virta voi kääntyä 
hetkessä päinvastaiseen oletetusta. Kisaveneiden mootorien pauhu voi karkoittaa arimmat kalat välittömästi syvemmälle tai syviin onkaloihin, josta ne eivät tule pois ennen yötä. Nyt voimme sanoa, että pystymmme reagoimaan yllätyksiin kesken kisan. 


Myös maajoukkueen avoimuus ja yhteishenki ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa. Kukaan meistä ei asu ulkomailla, joten jokaisen kalastajan ulkomaille suuntautuneiden kisa- tai lomamatkjen kokemukset on jaettu välittömästi kaikkien sukelluskalastajien tietoon. Myös kielitaito on erityisesti maajoukkueen rungon sisällä vahvistunut. Meitä on nyt täällä kuusi henkeä, joista neljä puhuu hyvin espanjaa. Niin omituiselta kuin se kuulostaakin, espanjan kielen taito on kansainvälisessä sukelluskalastuskulttuurissa erityisen tärkeää. Kisoja on usein espanjankielisissä maissa, ja Espanja on käytännössä sukelluskalastuksen mahtimaa, joten heidän kanssaan on kyettävä kommunikoimaan ja heiltä on kyettävä oppimaan uusimmat "temput".

Huomenna lähdemme aamuseitsemältä koko maajoukkueen voimin viimeiselle scauttipäivälle. Aiomme käydä kisa-alueen kokonaisuudessaan läpi. Kisa-alue on laajuudeltaan yhdeksän kilometriä pitkä ja neljä kilometriä leveä. Sukellusta on siis huomiselle luvassa. Perjantaina on kauan odotettu välipäivä avajaisseremonioineen. Kannamme Suomen lippua ylpeänä ja pyrimme tekemään viikonlopun kisoissa ensimmäistä kertaa vahvan, kokonaisvaltaisen ja onnistuneen suorituksen joukkueena.

Kiitos ystävillemme, yhteistyökummpaneille ja terveiset Liiton toimistoon!!!

Matti Pyykkö, sukelluskalastuksen maajoukkue
Cadiz, Espanja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti