tiistai 5. elokuuta 2014

Historian havinaa Outokummun Urheilusukeltajien juhannusleirillä

Konstinsalmi on kirkasvetisen Juojärven parhaimpia sukelluskohteita. Outokummun Urheilusukeltajien käytössä olevasta saaresta vain muutaman potkun päästä alkaa kallioseinämä, joka laskeutuu 42 metrin syvyyteen. Vaakanäkyvyyttä alueella on 78 metriä. Lisäksi 16 metrin syvyydessä oleva kalliolohkeama, jonka välistä voi sukeltaa, tarjoaa kaikentasoisille sukeltajille mielenkiintoisia sukelluskokemuksia.

Kuopion Urheilusukeltajien Jarkko Tuovinen teki elämänsä löydön Juojärvestä outokumpulaisten juhannusleirillä. Loivasti viettävässä rinteessä oli kalliopohja, jossa oli kiveä kiven vieressä. Siellä Jarkon huomion kiinnitti erikoisen muotoinen esine kallion päällä lappeellaan, terä ulospäin. Jarkko näytti esinettä seurakaveri Reijo Honkaselle ja laittoi sen sukelluspuvun taskuun. Esine otettiin sitten saunan lauteille arvioitavaksi, ja amatöörien geologiset ”tutkimukset” osoittivat, että viimekesäistä vanhempi esine on kyseessä.

Esine luovutettiin heinäkuun loppupuolella löytöpaikassa Savonlinnan maakuntamuseon arkeologi Martti Koposelle. Hänen ensituntumansa mukaan kyseessä on kivikautinen kirves, joka on tehty Äänisen viherliuskeesta. Se on ollut haluttua tuontitavaraa kivikaudella säännöllisen lohkeamispinnan vuoksi. Kämmenen kokoinen kirveenterä on ollut monitoimityökalu kivikaudella ja arvokas esine sen haltijalle.

Kivikirves luovutettiin Savonlinnan maakuntamuseon arkeologi Martti Koposelle (vas). Tilaisuudessa mukana myös Reijo Honkanen ja muinaisesineen löytäjä Jarkko Tuovinen (oik).

Luovutustilaisuudessa pohdittiin, mikä on ollut katoamisen syy. Olivatko jäät heikot vai kaatuiko kanootti? 12 metrin syvyydestä löytynyt kirves on todella hyväkuntoinen. Terä on pysynyt terävänä ja muoto alkuperäisenä, sillä aallot eivät ole päässeet näin syvälle vaikuttamaan. Juojärvi on harvoja järviä, joissa vedenpinta ei ole paljoa muuttunut historian aikana. Koponen ei muista, että näin syvältä vedestä olisi ennen löydetty vastaavaa. Kirveen varsi ja terän kiinnitys ovat aikojen kuluessa tuhoutuneet.

Outokummun Urheilusukeltajien leiripaikalta kivenheiton päässä Luutsalon saaressa on kalliomaalaus, jonka arkeologi Martti Koponen on todennut olevan kampakeraamiselta ajalta. Nyt löydetty kivikirves sijaitsi lähellä, ja on epäilys, että se olisi suurin piirtein samalta ajanjaksolta eli 5000–6000 vuotta sitten.

Aikanaan selviää, päätyykö kivikirves Kansallismuseon kokoelmiin vai jääkö se Savonlinnan maakuntamuseoon. Mielelläni laittaisin sen meille vitriiniin, sanoi Koponen. Erikoisempi tarinakin kiinnostaa yleisöä.

Ennen museointia kivikirves on esillä Lost Diversin järjestämässä Tahko Dive -tapahtumassa 29.–30.8. Toivottavasti tapahtumassa saadaan jo kuulla museoviraston tutkimustuloksiakin.



Teksti ja kuvat: Kari Pussinen, Outokummun Urheilusukeltajat, Kuopion Urheilusukeltajat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti