Vuosi 2014 on pyörähtänyt käyntiin, ja kilpalajien osalta on myös ehditty käynnistellä kuluvaa vuotta. Hämeenlinnassa pidettiin No Fins -vapaasukelluskisat, joissa kilpailtiin staattisessa hengenpidätyksessä sekä pituussukelluksessa ilman räpylöitä. Uppopallovuosi käynnistyi perinteisellä Rixu-cupilla, ja myös yksi SM-sarjakierros on jo ehditty pelata. Uppopallon osalta lähitulevaisuutta on myös helmikuun viimeisenä viikonloppuna Turussa pidettävät PM-kilpailut. Sukelluskalastajien kilpailukalenteri lyödään lukkoon helmikuun aikana, ja räpyläuinnissa on havaittavissa mielenkiintoista kuohuntaa, kun klassisen uinnin kilpailuihin pyritään järjestämään myös räpyläuintistartteja.
Viime vuonna laadittu ja tämän vuoden alusta voimaan tullut Sukeltajaliiton strategia määrittelee kilpalajien osalta seuraavaa:
- Sukelluksen kilpailulajeista pyritään saamaan helpommin lähestyttäviä tuomalla niitä esille etenkin nuorisotapahtumissa.
- Kilpailulajien yhteistoimintaa tehostetaan lajirajat ylittävällä vuoropuhelulla ja osaamisen jakamisella.
- Huipputason urheilijoille ja valmentajille annetaan mahdollisuuksia syventää osaamistaan asiantuntijapalveluiden avulla.
- Kilpailulajeja pidetään esillä, ja kilpailujen tuloksia julkaistaan Sukeltajaliiton viestintäkanavissa sekä tarjotaan medialle julkaistavaksi.
- Liitto ei hyväksy dopingin käyttöä urheilussa. Liitto sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevia urheilun antidopingsäännöstöjä ja pyrkii omalla toiminnallaan edistämään puhdasta urheilua.
Toiminnan tavoitteena on paitsi kehittää lajeja itsenäisesti, myös tehdä yhteistyötä lajien kesken. Vuosi 2014 tulee näyttämään näiden tavoitteiden valossa erittäin antoisalta. Otetaanpa muutamia esimerkkejä, mitä on kaavailtu.
Kilpalajien tuominen lähemmäs nuorisotoimintaa
Liiton jäsenistössä tapahtuu pieni murros aina siinä vaiheessa, kun kasvetaan norppaiästä ulos. Luonnollisena jatkumona on laitesukeltaminen, mutta jos nuori ei koe sitä omakseen, koko sukellusharrastus jää helposti pois. Sukeltajaliiton alta löytyy kuitenkin upeita kilpalajeja, joiden myötä sukellusharrastusta voi jatkaa vaikka laitesukeltaminen ei kiinnostaisikaan - tai miksei myöskin sen ohella. Perinteisesti ongelmana on kuitenkin ollut hankala "sisäänpääsy" kilpalajeihin - omalla norppaohjaajalla ei välttämättä ole oikeanlaista tietotaitoa, omassa seurassa ei harrasteta kilpalajeja tai harrastajamäärät ovat niin pienet ettei realistista mahdollisuutta järkeviin harjoituksiin ole. Syitä voi olla monia, mutta uskoisin että suurin tekijä on siinä, että kilpalajit koetaan jotenkin etäisinä.
Tätä ongelmaa taklataan yhteistyöllä Nuorisovaliokunnan kanssa. NuVaKun toimesta on kasattu ryhmä, joka toimii linkkinä kilpalajien ja nuorten välillä. Tekeillä on mm. ohjeistus vapaasukellusharrastukseen tutustumisesta nuorille sekä lajiesittelyjä tulevissa nuorten tapahtumissa. Kuten rivien välistä saattaa lukea, tämän kaiken tavoitteena on tehdä kilpalajeista helpommin lähestyttäviä ja sitä kautta saada lisää nuoria harrastajia lajeille.
Kilpalajien yhteistoiminta
Viime syksyn suunnittelukokouksessa ja tämän vuoden avauskokouksessa oli ilo huomata, että aitoa tekemisen halua löytyy lajien kehittämiseksi. Vaikka lajit ovat keskenään erilaisia, niiden kanssa painitaan monesti samantyyppisissä ongelmissa. Tavoitteena on, että joka kerta ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen, vaan voitaisiin keskittyä ratkomaan ongelmakohtia kaikkia lajeja hyödyttävällä, keskitetyllä tavalla. Lähitulevaisuudessa kokoonnumme yhteen kilpalajien edustajien kanssa ja viemme suunnitelmia edelleen kohti konkretiaa.
Kilpalajeja yhdistävässä hallitapahtumassa on tarkoitus pitää esittelyjä kaikista lajeista ja näyttää harrastajille ja yleisölle, mitä kaikkea Sukeltajaliiton kilpalajien piirissä puuhataan.
Vapaasukeltajat ja sukelluskalastajat virittelevät yhteistä toimintaa kesäleirillä, jossa vapaasukeltajat valmentavat sukelluskalastajiamme parempiin sukellussuorituksiin. Tavoitteena on, että muutkin kuin kreikkalaiset löytävät turskia Suomesta ;)
Myös kilpailumääräysten saattaminen ajan tasalle kuuluu tähän kategoriaan. Nykyiset kilpailumääräykset ovat yli kymmenen vuoden takaa, eivätkä ohjeet ole kaikilta osin enää relevantteja.
Kilpailutapahtumien videoinnissa ja niiden lähettämisessä livenä nettiin on varmasti siinäkin paljon yhteisiä intressejä, joita kannattaa hyödyntää yli lajirajojen.
Huipputason urheilijoiden osaamisen kehittäminen
Kaikkien lajien maajoukkue-edustajien ja -valmentajien yhteisessä valmennuspäivässä pyritään herättelemään ajatuksia tehokkaammasta ja tuloksellisemmasta treenaamisesta sekä ylipäätään tasapainoisemmasta elämästä urheilijana. Koska kaikkea ei kuitenkaan voi eikä kannata tehdä itse, osaamisen kehittämisessä tullaan käyttämään myös ulkopuolisia ammattivalmentajia. Tämä mahdollistaa valmentajien keskittymisen lajikohtaiseen osaamiseen, joka meillä on perinteisestikin ollut hyvissä kantimissa. Ulkopuolista luennoitsijaa koeponnistettiin jo uppopallon maajoukkue-edustajien kanssa, ja palaute oli positiivista.
Työlistalla on myös Valmentajan polku -tyylisen apuvälineen luominen, joka auttaisi valmentajaa määrittämään oman osaamisensa ja kehityskohteensa, jotta hän pystyisi entistä täyspainoisemmin auttamaan urheilijoita kohti tavoitteita.
Kilpalajien näkyvyyden kehittäminen
Lajit alkavat olla lähempänä harrastajiaan sosiaalisen median ja omien nettisivujen myötä. Myös suhteet ulkoisiin medioihin ovat aiheuttaneet hyväksyvää nyökyttelyä. Parannettavaa kuitenkin on. Toivottavaa olisi, että keskeiset kisatulokset päätyisivät myös Sukeltajaliiton kanavien kautta julkaistaviksi. Tämä antaa vastuuta paitsi valiokunnille, myös kisatapahtumien järjestäjille. Tämän osalta ei vielä ole kuin karkeita suunnitelmia, mutta allekirjoittanut ja Kristiina toimistolta sparraavat mielellään tämän asian tiimoilta. Vaikka mikään kilpalajeistamme ei saavuttaisikaan lätkän tai futiksen harrastajamääriä, niin ei se lajeista tee yhtään sen vähempää mielenkiintoisia.
Antidopingtyö
Liiton edustusurheilijat sitoutuvat noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa antidopingsäännöstöä, ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry tulee jatkossakin tekemään pistotarkastuksia maajoukkueleireillä ja kisatapahtumissa. Myös kilpailulisenssiä ostava urheilija sitoutuu noudattamaan antidopingsäännöstöä, vaikka ei maajoukkueen edustajana toimisikaan. Lähtökohtaisesti jokaisen kilpailevan urheilijan tulisi pitää huolta siitä, että urheilee puhtaasti. Tietämyksessä on varmasti monenlaisia aukkoja, mutta niitä pyritään täyttämään esim. jakamalla antidopingohjeistuksia maajoukkueurheilijoille. Lisäksi ADT järjestää urheilijoille koulutuksia, joita tullaan mahdollisesti hyödyntämään tietämyksen jakamisessa.
Huoh. Tekstistä tuli pitkä kuin nälkävuosi, mutta toivottavasti jaksoit lukea!
Tällaisia suunnitelmia ja toimia vuosi 2014 tulee siis pitämään sisällään kilpalajien osalta. Tekemistä on paljon, mutta intokin on onneksi kova! Jos haluat jakaa ajatuksia tämän tiimoilta tai jopa ottaa koppia jostain asiasta, niin tule rohkeasti nykäisemään hihasta =)
Loppuun vielä sekalainen kokoelma linkkejä. Todennäköisesti unohdin jotain, mutta kuten huomaat, lajeilla on kyllä näkyvyyttä jonkin verran jo nykyisellään. Miten saataisiin suuri yleisö kiinnostumaan?
Sukeltajaliiton kilpailulajit
Uppopallovaliokunnan sivut
Räpyläuintivaliokunnan sivut
Freediving Team of Finlandin sivut ja foorumi
Team Kampelan sukelluskalastussivut ja foorumi
Touhula.net sukelluskalastussivut
Vapaasukellus Facebookissa
Räpyläuinti Facebookissa
Sukelluskalastus Youtubessa (yksi lukemattomista)
Vapaasukelluksen MM-kisojen blogi
Nuorten uppopallomaajoukkueen blogi
Tuohon "Kilpalajien tuominen lähemmäs nuorisotoimintaa" kohtaan liittyen. En tarkalleen tiedä mitenkä asiat tällä hetkellä norpparallien suhteen ovat, eli minkälaisia rastipisteitä niissä nykyään pidetään, sillä itse olen viimeksi ollut mukana norppatoiminnassa ohjaajana viitisen vuotta sitten.
VastaaPoistaMutta tässä hieman ideaa: jos norpparalleihin alettaisiin vähitellen lisätä yksittäisiä rasteja liittyen kilpailulajeihin (esim. uppopallon osalta pallonkuljetus- tai syöttelyrasti, sukelluskalastuksen osalta harppuunalla ampumisen rasti vaikka puukalaa kohti), voisi nämä lajit tulla vähitellen tutuksi norppaikäisille. Näin ollen siirtyminen uuden harrastuksen pariin norppavuosien päätyttyä sujuisi helpommin, ikään kuin luonnollisena jatkumona, säilyttäen sukellusharrastuksen nuoren elämässä. Tämä tosin edellyttäisi sitä, että seurojen norppaharjoituksissa toteutettaisiin silloin tällöin kilpalajien harjoitteita joko norppaohjaajien vetäminä tai yhteistyössä seurojen kilpailujaostojen kanssa.
-Elina Salmela, Rauman Laitesukeltajat & Riihimäen Urheilusukeltajat -
Itsekään en osaa norpparallien rasteista sen enempää sanoa, mutta nuorisotoiminnan parissa enemmän puuhastelevat osannevat vastata tähän paremmin.
PoistaIdea on sinänsä erinomainen, kiitoksia siitä! Norppaohjaajilla pitäisi vain tosiaan olla tuntumaa kilpalajeihin tai vastaavasti ao. seurassa tulisi olla kilpalajien harrastajia, joiden apua voisi käyttää.
Norppaohjaajien perehdyttäminen kilpalajeihin on ollut tapetilla, ja sitä kautta saisikin luonnollisen kanavan kilpalajien viemiseen lähemmäs nuoria. Samansuuntaisia ideoita on siis jo pyöritelty, mutta konkretiaa ei taida (vielä) tämän tiimoilta olla. Innokkaita vapaaehtoisia otetaan vastaan ;)
Kiitos kommenteistasi Elina. Nuorisovaliokunnan tavoitteena on kouluttaa norppaohjaajia tietämään enemmän kilpalajeista, jotta he voivat tuoda lajien harjoituksia mukaan norppatoimintaan. Koska norppaohjaajat ovat ne henkilöt, jotka yleensä ovat myös järjestämässä norpparalleja, tämän kautta erilaiset kilpalajit tulevat mukaan norpparalleihin. Viime vuosilta pitää mainita ainakin Nokian rallissa ollut kalan keihästys, Lohjan rallissa ollut uppopallon kuljetus, Lappeenrannan rallissa ollut kalan tunnistus, Riihimäen rallissa ollut harppuunan etsintä suunnistamalla sekä Helsingin rallissa ollut räpyläuinnin, vedenalaisen painin, vapaasukelluksen ja uppokiekon kokeilut. Tarkoituksena on pilotoida jo tämän vuoden puolella norppaohjaajien jatkokurssi, jossa mm. käydään läpi kilpalajeja tarkemmin. Muutaman vuoden takaiset sporttiohjaajapäivät olivat nimenomaan kilpalajien koulutustilaisuuksia norppaohjaajille ja kouluttajille, mutta nyt siis tullaan tämä korvaamaan omalla kurssilla.
VastaaPoistaLisäksi on nyt tarkoitus valiokuntien yhteistyönä löytää harrastajia ja kilpailijoita eri lajeihin sekä järjestää lajien yhteisiä kilpailutapahtumia. Myös valmentajakoulutuksen kehittäminen on agendalla.
Muutokset vievät aikaa, mutta nyt ensimmäiset askeleet on otettu uuteen suuntaan.